Water type & waterbehandeling

Water zonder kalk : kan je bekomen met polyfosfaatkristallen in filterbehuizing, het water is na de filtering ontdaan van kalk maar is niet zacht. 

Water zonder kalk en zacht : kan je enkel bekomen met een waterverzachter op basis van hars en zout.

Water met steeds kalk aanwezig en niet zacht : zijn alle andere systemen op de markt. De systemen manipuleren de kalkmoleculen waardoor ze minder gaan aankleven. Boven de 40° nemen de kalkmoleculen terug hun oorsprong.

Soorten waterontharders zonder zout

Veel fabrikanten spreken van ontharders zonder zout, maar opgelet! Deze alternatieven vormen hard water niet om naar zacht water zoals traditionele waterontharders dat doen. Het doel van deze ontharders is niet om kalk uit het water te verwijderen, maar eerder om de afzet van kalk te verhinderen in leidingen en apparaten. Hiervoor wordt CO2-gas, magneet of zinkanode gebruikt.

  1. Ontharder CO2

Bij deze ontharder wordt het water niet echt onthard, de CO2 zorgt ervoor dat kalk oplost in het water waardoor het zich niet kan afzetten op de leidingen. Om CO2-gas te injecteren wordt een bonbon gebruikt. Dit gas zorgt voor een chemisch proces waardoor kalk zich niet vastzet op waterleidingen. De kalk blijft echter wel in het water. En het water is niet zacht, om zacht kalkvrij water te produceren heb je maar 1 systeem en dat is een waterverzachter op basis van hars en zout. Gemiddeld kost een ontharder met CO2 tussen 1.750 en 2.000 euro. Voor een bonbon gas, goed voor ongeveer 50 m³ water, betaal je ongeveer 50 euro.

  1. Waterontharder magneet

Een waterontharder magneet is een magneet die je bevestigt op de buizen van je waterleiding. Deze antikalkmagneet geeft zowel de kalkdeeltjes als de leiding een negatieve lading mee, waardoor beide elkaar afstoten. Dat zorgt ervoor dat kalk zich niet kan afzetten op de leidingen. Het nadeel is wel dat ze enkel negatief geladen blijven bij stromend water. Bij stilstaand water is kalk dus wel mogelijk. Er zijn al waterontharders met magneten op de markt vanaf 30 euro. De werking ervan is wel nog nooit effectief bewezen.

Zijn waterontharders zonder zout betrouwbaar?

Waterontharders met CO2-injectie of magneet zijn vrij recent. Hun effectiviteit is nog niet objectief bewezen, wat voor veel twijfel zorgt over de werking. Volgens een studie van WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) uit 2017, is de effectiviteit van waterontharders zonder zout twijfelachtig. Testen tonen aan dat enkel ontharders met CO2-injectie de werking van ontharders met ionenwisseling evenaren. In tegenstelling tot een waterverzachter op basis van hars en zout  levert het CO2 systeem geen zacht water.

Toch blijven traditionele waterontharders met zout het meest betrouwbaar. De kwaliteit en efficiëntie ervan werd meermaals bewezen en ze hebben het voordeel dat ze een pak goedkoper zijn dan een waterontharder met CO2. Nog enkele voordelen van een waterontharder met zout vind je hier:

  • Zacht water zorgt voor een gezonde huid en glanzend haar.
  • Beter voor je huishoudapparaten.
  • Geen kalkaanslag mogelijk in je leidingen

Conclusie: een traditionele waterontharder is de enige garantie op kalkvrije leidingen.

TIPS: WATERVERZACHTERS ZONDER ELECTRICITEIT

Waterverzachters zonder elektriciteit hoeven niet zo duur te zijn onder het motto dat ze geen elektriciteit verbruiken. 

Een elektrische ontharder verbruikt enkel een 12v motortje die de piston 5 cm doet heen en terug schuiven om zijn regeneratie uit te voeren. 

Als hij hiermee klaar is werkt de verzachter net zo hydraulisch als een waterverzachter zonder elektriciteit. 

Er zit trouwens ook geen afvoerpomp in een waterverzachter met elektriciteit. Het systeem stuwt zijn afvoerwater naar buiten met de vacuüm kracht van het binnenkomende water. 

Er blijft enkel nog het verbruik van de display over die ook te verwaarlozen is aan elektriciteitsverbruik, maar er wel voor zorgt dat je alle parametrage weergave kan bekijken en bedienen. 

Een waterverzachter met elektriciteit zal je waarschuwen als er iets fout loop door een FOUT CODE op het scherm, en die je kan doorgeven aan de technische dienst van het merk. 

De technieker zal bij de komst van het onderhoud de interne parametrage kunnen bekijken en hierdoor eventuele kleine bij regelingen instellen. 

Een waterverzachter aankopen zonder elektriciteit is een beetje terug keren in de tijd 1900 toen de waterverzachter op basis van hars is uitgevonden en toen ook zonder elektriciteit werkte. 

Tot slot indien u veel bezoek heeft en een deurbel bezit met elektriciteit zal deze meer verbruiken dan uw waterverzachter op ELEKTRICITEIT.

Het enige positief puntje voor een waterverzachter zonder elektriciteit, is deze plaatsen waar geen elektriciteit aanwezig is.

 

Duplex Mini Systemen 

Je kan ze herkennen door hun kleine formaat met 2 kleine harsflesjes.

Onder het motto je valt nooit zonder zacht water omdat een klassiek simplex systeem geen zacht water kan leveren tijdens het regenereren. 

Klopt, maar een mono harsfles systeem regenereert steeds wanneer u slaapt om 2 uur s ‘nachts. Dat maakt dus niet zoveel uit tenzij u juist op die dag om 2 uur s ‘nachts water zou gaan gebruiken. 

Een waterverzachter zijn levensduur is bepaald door de levensduur van de harsen. Die hars levensduur zal bepaald worden door het aantal keren het in contact komt met zout. Hoe meer keren de waterverzachter door de jaren heen regenereert met zout, hoe sneller deze harsen hun kracht zullen verliezen. 

Het meest belangrijke punt om de juiste waterverzachter in huis te halen is de juiste harscapaciteit volgens het geschatte jaarlijks water verbruik. Indien er een jaarlijks water verbruik is van 50m³ tot max 100M³, dan raden wij minstens een 12.5L harsfles aan. Indien we dit niet naleven zullen de harsen te vaak gesolliciteerd worden door zout en hierdoor sneller gaan slijten.

De Duplex systemen gebruiken 2 harsflesjes met 2 x 3 L hars die continu elkaar afwisselen. Dit is op zich zeer ingenieus en goed uitgevonden. Alleen is het grote probleem dat de harsen veel te snel gaan slijten, en al na een paar jaar zijn uitgewerkt met alle gevolgen van dien. 

Het vervangen van deze 2 hars flesjes zal uiteraard goedkoper zijn dan een nieuwe waterverzachter te gaan aanschaffen, maar zal snel in de honderden euro’s oplopen. Een waterverzachter met de juiste hars inhoud volgens het jaarlijks waterverbruik zal tussen de 15 en 20 jaar mee gaan. 

Vandaar dat Aquasmile zonder enig probleem 15 jaar garantie kan bieden op alle Apic en Fluid’O toestellen.

nl_BENL

POUR CONTINUER EN FRANçAIS

OM VERDER TE GAAN IN HET NEDERLANDS